Autor: Dnevnik

Novi Sad
28.03.2019.
08:18
Rečna plovna mina R-1, teška 275 kilograma, koja je u ponedeljak izronila iz Dunava kod Šangaja, uništena je juče oko podne na licu mesta.
  • RT

    28.03.2019 18:09
    Apropo puštene priče da je mina izgubljena na vežbi Rečne flotile:
    1. Vežbe se ne rade sa realnim minama (puna eksploziva, naoružana itd.);
    2. Ove mine su kod nas povučene iz opticaja (upotrebe) tokom 2003. godine;
    3. Ova mina ima broj 1257. I nije iz arsenala koji je pripadao Rečnoj flotili.
    Postavlja se pitanje, ko je, zašto, gde i kada ovu minu pustio. Prilikom puštanja, mina je "naoružana" (vojni termin i od prilike znači, pripremljena za aktiviranje - npr. kada iz ručne bombe izvadite osigurač, preostaje otpuštanje kašike, tj. aktiviranje, a bomba je do tada "naoružana"). Uočena je sa usidrenog šlepera na levoj obali dunava, kod Šangaja, kod ispusta vode iz Toplane. Plutala je i zakačila se za granje koje se tu zadršalo u vodi.
    Uočio je minu penzionisani pripadnik Rečne folotile, koji je "prepoznao" sredstvo i odmah obavestio komandu RF. Oni su izašli na teren i rukama izvukli minu na obalu...
    Ono što strašno:
    Mina, spremna za aktiviranje (naoružana), plovila je nošena Dunavom, od kada se otkačila sa sidrenog lanca. Gadno čudeso i urnebes bi bio da je da nju naišlo bilo šta, a tek tanker, ili još gore - KRUZER!
  • Inspektor Višekruna

    28.03.2019 10:45
    Ribokradica?
    Ali nije znao da je aktivira?
  • Sure

    28.03.2019 08:30
    Cuj odakle, pa digli je ovi kod novog mosta...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna